+31651261553 sandra@langsdelinie.nl

Welkom bij een nieuwe sappige editie van De Gortdroge Gossip Gazette! Vandaag duik ik diep in de wereld van droge slijmvliezen, en laat ik maar meteen beginnen. Ik heb deze week besloten om me over te geven aan de genadeloze overgang, die niet alleen zorgt voor opvliegers en stemmingswisselingen, maar ook voor een droogte waar de Sahara nog een puntje aan kan zuigen. Ik erken nu officieel dat ik een “Droge Diva” ben, met als kroon op mijn hoofd: droge ogen. Ik heb mijn droom over geliefde, praktische lenzen vanwege de genadeloze droogte in mijn ogen vaarwel moeten zeggen.

Misschien was het mijn manier om de onvermijdelijke aftakeling en veroudering nog zelfs voor mij uit te schuiven. Maar nu lijk ik wel een oude dame met die suffe bril!” Ik probeer er natuurlijk nog wel iets vlots van te maken, als ik toch een bril moet.

Eerst een theorie-lesje: want hoe verklaar je nou die droge slijmvliezen tijdens de overgang?

Tijdens de overgangsperiode daalt het niveau van oestrogeen in het lichaam, wat kan leiden tot veranderingen in de bloedcirculatie, inclusief bloedtoevoer naar bepaalde weefsels, waarvan de slijmvliezen. Oestrogeen reguleert de vaatwandfunctie, wat essentieel is voor de manier waarop de cellen en structuren van weefsel worden gevoed. Oestrogeen heeft invloed op de productie en afgifte van stoffen zoals stikstofoxide in de vaatwand. Stikstofoxide is een molecuul dat een belangrijke rol speelt bij het ontspannen van de bloedvaten, het regelen van een gezonde bloedstroom en een normale bloeddruk.

Wanneer er een afname is van de bloedtoevoer naar de slijmvliezen, kunnen deze gebieden minder goed worden voorzien van o.a. zuurstof. De slijmvliezen hebben deze zuurstof nodig om gezond en goed gehydrateerd te blijven. Een verminderde bloedtoevoer kan echter leiden tot een beperkte beschikbaarheid van deze essentiële elementen, wat op zijn beurt kan bijdragen aan uitdroging en een gevoel van droogte in de betreffende gebieden, zoals de ogen, mond, neus, blaas en vagina.

Het is belangrijk op te merken dat deze fysiologische veranderingen zich niet bij alle vrouwen in dezelfde mate manifesteren. Sommige vrouwen ervaren meer symptomen dan anderen tijdens de overgang.

1. Veranderingen in vochtigheid en elasticiteit.

2. Verminderde slijmproductie:

3. Veranderingen in de pH-waarde: Oestrogeen reguleert ook de pH-waarde van de slijmvliezen. Een afname van oestrogeen kan leiden tot een verstoring van de pH-balans, wat de slijmvliesontsteking kan veroorzaken voor irritatie en uitdroging.

Dus, naast droge ogen is de kans op meer.

Mogelijk heb je last van een droge huid en mond, ook de Sahara in je mondholte kampeert. Mondwater is je nieuwe beste vriend geworden, en je sjouwt nu altijd een fles rond, ook je op een dorstige expeditie gebogen. Gek genoeg heb je nu ook de neiging om elk woord met ‘te’ te mijden. “Spraakvermogen, waar ga je heen?”

Droge slijmvliezen in de blaas en vagina zijn veelvoorkomende symptomen die kunnen optreden tijdens de overgangsfase bij vrouwen.

Klachten van droge slijmvliezen in de blaas kunnen zijn:

  1. Frequentie en urgentie: Vrouwen kunnen vaker aandrang voelen om te plassen, en deze drang kan vaak dringend zijn.
  2. Pijn of Brandend Gevoel: Droogte in de blaas kan leiden tot irritatie, wat kan optreden in een pijnlijk of brandend gevoel bij het plassen.
  3. Recidiverende urineweginfecties: Droge slijmvliezen kunnen de beschermende barrière van de blaas verzwakken, wat de kans op urineweginfecties kan vergroten.

Klachten van droge slijmvliezen in de vagina kunnen zijn:

  1. Vaginale droogheid: Een van de meest voorkomende klachten is vaginale droogheid, wat kan leiden tot ongemak, jeuk en irritatie.
  2. Pijn bij de geslachtsgemeenschap: Het gebrek aan voldoende slijm kan overwegend pijn of ongemak veroorzaken tijdens de geslachtsgemeenschap.
  3. Veranderingen in de vaginale pH: Oestrogeen reguleert de vaginale pH, en een afname ervan kan leiden tot veranderingen in de zuurgraad, wat de waarschijnlijkheid voor infecties kan vergroten.
  4. Verlies van elasticiteit: verminderde oestrogeenspiegels kunnen ook leiden tot een verlies van elasticiteit in de vaginale weefsel.

Voor vrouwen die het laatst van deze symptomen hebben, is het belangrijk om met een zorgverlener te praten. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden beschikbaar, waaronder lokale hormonale behandelingen, vochtinbrengende crèmes en glijmiddelen, die kunnen helpen bij het onderkennen van ongemak en het herstellen van het comfort in het dagelijks leven.

Het gevoel van “veroudering” roept belangrijke vragen op over zelfacceptatie en de maatschappelijke betekenis van ouder worden. Het is essentieel om deze fase van het leven met begrip en compassie te benaderen, wetende dat het een natuurlijk onderdeel is van ons menselijk bestaan.