+31651261553 sandra@langsdelinie.nl

In de overgang ervaren vrouwen belangrijke hormonale veranderingen, met name in de productie van oestrogeen en de invloed ervan op dopamine. Dit artikel onthult de dans tussen oestrogeen en dopamine, en hoe deze samenhangt met klachten zoals brein-mist, stemmingswisselingen, slaapproblemen en concentratieproblemen.

“Ik herken mezelf niet terug. Ik zit niet lekker in mijn vel maar ik kan het niet benoemen. Wat is er in godsnaam met me aan de hand?”

Je wilt weten wat er aan de hand is. Want als je dat weet, dan kun je er op sturen.

Oestrogeen heeft een functie in de hersenen wat lijkt op wat dopamine doet in de hersenen. Oestrogeen heeft invloed op de productie en het gebruik van dopamine in de hersenen. Dopamine is een boodschapperstof die tussen cellen en zenuwbanen signalen afgeeft die helpen om je te focussen, om overzicht te hebben, te relativeren, besluiten te nemen, genot, stemming en motivatie.

Oestrogeen doet hetzelfde als dopamine op het brein.  En oestrogeen schommelt en wordt vervolgens laag tijdens de overgang. Het heeft een functie heeft in het brein, op het geheugen, de stemming, de aandacht en dat maakt dan dat je heel erg het gevoel van controle kunt verliezen in de overgang.

Want de omgeving merkt dat ook. “Blijf uit mijn buurt anders kun je een klap krijgen”. Sommigen schelden iedereen uit, reageren heel impulsief of geagiteerd. Vrouwen vinden dit vervelend, want je wil dit niet, maar je hebt geen controle. Natuurlijk zal de een zich hier meer in herkennen dan de ander en het is zeker niet voor iedereen herkenbaar. Naast de overgang komt dit ook voor na een zwangerschap of in de 4e week van de menstruele cyclus.

Klachten tijdens de overgang

1. Stemmingsschommelingen:

Verminderde oestrogeenniveaus kunnen invloed hebben op de regulatie van dopamine, wat kan bijdragen aan stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en angst tijdens de overgang.

2. Slaapproblemen:

Oestrogeen speelt een rol bij de regulatie van de slaap-waakcyclus en kan de productie van melatonine (slaaphormoon) beïnvloeden. Slaapstoornissen, die vaak voorkomen tijdens de overgang, kunnen verband houden met verstoringen in de oestrogeen-dopaminebalans.

3. Concentratieproblemen:

Dopamine is betrokken bij cognitieve functies zoals aandacht en concentratie. Verminderde oestrogeenniveaus kunnen de dopaminebalans beïnvloeden en leiden tot concentratieproblemen tijdens de overgang.

4. Stemming en Libido:

Dopamine is ook betrokken bij het beloningssysteem in de hersenen. Veranderingen in dopamine kunnen van invloed zijn op het libido en het algemene welbevinden.

Nu wordt vaak gedaan dat dat bij de overgang hoort, maar het is niet nodig.

Benaderingen voor symptoombestrijding

1. Leefstijlaanpassingen:

Gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en stressmanagement kunnen in vele gevallen bijdragen aan het bevorderen van een evenwichtige oestrogeen-dopaminehuishouding en dus vermindering van de klachten.

Als hormoon- en slaapcoach ondersteun ik graag bij het resetten van de hormonale balans door mijn persoonlijke coaching en workshops. Dat doe ik door kennis te delen  zodat jij weet hoe je hormonen werken en hoe je ze kunt resetten. Ik ondersteun je  met voeding, vasten, supplementen, kruiden , slaap ontspanning beweging en mindset. Ook jij wordt weer opnieuw die gezellige moeder, leuke vrouw, fijne collega.

2. Hormoontherapie:

Voor sommige vrouwen kan hormoontherapie helpen bij het aanpakken van symptomen door de hormonale onbalans aan te vullen.

3. Professionele ondersteuning:

Het bespreken van ernstige symptomen met een (huis)arts kan leiden tot gepersonaliseerde benaderingen, waaronder medicatie of therapie, om specifieke klachten aan te pakken.

Het begrijpen van de complexe interactie tussen oestrogeen en dopamine is essentieel voor het effectief omgaan met de fysieke en emotionele uitdagingen die vrouwen tijdens de overgang kunnen ervaren. Individuele ervaringen variëren sterk, en het is belangrijk om gepersonaliseerde zorg en ondersteuning te zoeken.

Ik nodig je uit om contact op te nemen voor persoonlijke coaching en begeleiding of voor het bijwonen of organiseren van een workshop.