+31651261553 sandra@langsdelinie.nl

Het belang van commitment aan jezelf tijdens de overgang

Heb je er ooit over nagedacht hoe eerlijk je eigenlijk bent tegenover jezelf? Het is tijd om eerlijk te zijn, want hier is een schokkende onthulling: 100% van de mensen liegt 70% van de tijd! Deze uitspraak, die als een cliffhanger eindigde op de tweede dag van mijn opleiding tot slaapcoach, vind ik ongelooflijk confronterend.

We doen het allemaal: Dingen groter maken, kleiner maken, ingewikkelder maken dan dat ze werkelijk zijn, leugentjes voor best wil. (Bijv. Je zegt dat het druk was onderweg, terwijl je gewoon te laat vertrokken bent). Het observeren van ons eigen gedrag is ontzettend waardevol, beginnend met mezelf als coach maar ook voor jou en iedereen die streven naar persoonlijke groei, rust en ontspanning.

Waarom is het zo belangrijk om eerlijk te zijn tegenover jezelf? Omdat elke keer dat je iets onderwaardeert of oneerlijk bent tegenover jezelf, je een stukje van je eigen integriteit verliest. Wanneer je een belofte aan jezelf niet nakomt, verlies je een stukje waardigheid.

Het is vergelijkbaar met een belofte aan een ander persoon.

▶️Een sterke belofte, zoals direct een afspraak inplannen, maakt je betrouwbaar en integer.

▶️Een zwakke belofte, waarbij je de afspraak pas na 3 dagen inplant, doet afbreuk aan je integriteit.

▶️En een valse belofte, waarbij je helemaal geen actie onderneemt, is ronduit onbetrouwbaar!

Hoe kun je sterke beloftes aan jezelf maken en ze nakomen? Het draait om bewustwording van je eigen gedrag en communicatie met jezelf. Dit is commitment in actie. Het betekent dat je je beloftes aan jezelf serieus neemt en ze waarmaakt. Het is als ‘walk the talk’, en het maakt het leven een stuk eenvoudiger. Dat geeft innerlijke rust, ontspanning en maakt je integer. Maar we kennen allemaal die interne dialoog, dat koor van stemmen in ons hoofd dat ons afleidt met verleidelijke excuses.

Deze interne dialoog wordt luider en sterker wanneer we stress ervaren. Het saboteert ons en houdt ons weg van onze beloftes aan onszelf. Je wilt gezonder eten en afvallen, maar dan sta je voor de koelkast en zie je die heerlijke bonbons, pure chocolade met een noot erop. Dan roepen de stemmen uit het koor: Dat is de 70% die liever geniet dan het goede gedrag volhoudt. Het is een overlevingsmechanisme dat tegen ons werkt.

We willen allemaal graag dat anderen ons aardig vinden, dus passen we soms ‘pleas-gedrag’ toe. We zeggen niet altijd wat we echt denken en voelen, omdat we ons zorgen maken over wat anderen van ons zullen denken. Maar klopt wat we zeggen en doen wel met wat we écht voelen en denken? Waar saboteren we onszelf?

Dit alles maakt het des te moeilijker om onze beloftes aan onszelf te houden, en het interne dialoog wordt nog sterker in tijden van stress.

Het is tijd om eerlijk te zijn en commitment aan onszelf serieus te nemen. Ik help je graag ontdekken hoe we die interne saboteur kunnen overwinnen en op weg kunnen naar een eerlijker, oprechter en ontspannen leven tijdens en na de overgang met meer gezondheid en welzijn.

Maak gebruik van persoonlijke coaching om je overgangsklachten achter je te laten of stap in, in het coachtraject Terug naar jezelf Levenslustig door de overgang”. Informeer gerust naar de mogelijkheden of maak gebruik van een vrijblijvend kennismakingsgesprek.