+31651261553 sandra@langsdelinie.nl

Ontdek hoe hormonale veranderingen tijdens de overgang, zoals een daling van progesteron en oestrogeen, kunnen leiden tot balansklachten en nieuwe symptomen zoals concentratievermindering en angst. Leer over de perimenopauzale fase en hoe je met voeding en andere levensstijlkeuzes hormonaal in balans kunt blijven.

In zijn algemeenheid is er sprake van een daling van het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron vanaf je 35e. Vanaf je 40e daalt ook het andere vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Dit gaat gepaard met schommelingen. De wisselende verhouding tussen progesteron en oestrogeen veroorzaakt bij vele vrouwen de eerste balansklachten. Min of meer plotselinge ‘nieuwe’ klachten als concentratievermindering, vergeetachtigheid, het gevoel “niet meer mee te kunnen” en angstklachten zijn klachten die horen bij dit vroege stadium. Of plotseling geen zin meer hebben in ‘zorgen’ voor het gezin of voor anderen, vaak tot schrik van de vrouw in kwestie.

Overgang en de eerste balansklachten

Genoemde mentale klachten kun je voor het eerst merken tussen de 40-45, de perimenopauzale fase, terwijl je een menstruele cyclus hebt. Vage klachten breng je daardoor niet direct in relatie met de overgang. De gemiddelde leeftijd dat een vrouw in de menopauze komt, is ongeveer 51 jaar. Een eenvoudige rekensom leert dat veel vrouwen dus lange tijd in die peri-menopauze en later ook nog in de postmenopauze zitten. Een heel proces of levensfase van toch ruim 10 – 12 jaar. Wat helpt in deze fase (en eigenlijk daarvoor ook al…een slimme meid is voorbereid) is meer kennis verkrijgen rondom die overgang.

Op mijn website geef ik je gratis 4 eenvoudige voedingstips waarmee je de basis legt om hormonaal in balans te komen/ te blijven. Dit zijn tips die heel goed uitvoerbaar zijn.

Natuurlijk is dit maar één van de vele knoppen waaraan je kunt draaien om hormonaal in balans te komen. Want naast voeding, is beweging, slaap, stressmanagement en zingeving heel belangrijk. Wil je meer doen, meer geinformeerd worden of heb je vragen, neem gratis en vrijblijvend contact met me op of mail naar sandra@langsdelinie.nl.

Hormonale klachten tijdens de (vroege) overgang
Daling van vrouwelijke geslachtshormonen tijdens de overgang