🌸 Een Stille Strijd voor Vrouwen boven de 50 🌸
Een onderwerp dat vaak onopgemerkt blijft maar desalniettemin van immense betekenis is voor vrouwen boven de 50 – de overgang en werk in combinatie met mantelzorg. Dit trio vormt een uitdagende combinatie die een aanzienlijke tol eist van talloze vrouwen en hun welzijn. Opmerkelijk is ook het hoge ziekteverzuim onder de groep tussen 40-60 jaar.
Deze week had ik een afspraak met een leidinggevende uit de ouderenzorg.
Ze zei: “Ik roep al 5 jaar dat we als organisatie aan de slag zouden moeten met 2 belangrijke thema’s die spelen bij een groot deel van onze vrouwelijke medewerkers, velen zijn tussen de 40-60 jaar: dat zijn de Overgang en Mantelzorg.”
Goed om dit eens in de schijnwerpers te zetten, dacht ik.
🌡️ De Overgang en Werk
De overgang is een natuurlijke levensfase die niet alleen fysieke veranderingen met zich meebrengt, maar ook emotionele en mentale uitdagingen. Veel 50+ vrouwen vinden zichzelf op een cruciaal punt in hun carrière wanneer de overgang toeslaat. De symptomen, variërend van opvliegers tot vermoeidheid, kunnen hun professionele leven aanzienlijk beïnvloeden. Is jouw werkgever, leidinggevende zich bewust van deze uitdagingen? Vraag jij aandacht voor een ondersteunende omgeving waarin jij en/of deze vrouwen zich gehoord en begrepen voelen?
🤱 Mantelzorg Toevoegen aan de Mix
Naast de overgang en werk hebben veel vrouwen in deze leeftijdsgroep ook te maken met mantelzorgverplichtingen. Het zorgen voorouders, partners of andere naasten kan een emotionele belasting met zich meebrengen, die vaak samenvloeit met al bestaande stress door de overgang en werk. Het balanceren tussen werkverplichtingen en zorg verantwoordelijkheden kan uitputtend zijn en kan leiden tot verhoogd ziekteverzuim. Maar laat dit, mantelzorg, nou niet mijn expertise zijn. Ik beperk me graag tot de overgangsklachten.
🤝 De Roep om Begrip en Ondersteuning
Het is essentieel dat werkgevers een groter begrip ontwikkelen voor deze uitdagingen waarmee 50+ vrouwen worden geconfronteerd. Flexibele werktijden, workshops, trainingen en open communicatie zijn slechts enkele manieren waarop werkplekken kunnen bijdragen aan het vergemakkelijken van deze fase in het leven van vrouwen. Maar ook het behouden van de medewerker als arbeidskracht. Volgens CBS blijkt dat er behoefte is aan meer steun door leidinggevende. In hoeverre ga jij het gesprek aan over de overgangsfase? Weet jij als leidinggevende waar de vrouw in kwestie mee geholpen is?
🌺 Ik help graag de stille strijd te doorbreken en een betere toekomst bouwen voor (de werkende) vrouwen tussen de 40-60 jaar. Met workshops over hormonale veranderingen en 1 op 1 coaching vergroot ik de bewustwording bij zowel medewerksters zelf als bij HR-adviseurs en management. Door aanpassingen te maken op de werkplek (en in onze samenleving), kunnen we een omgeving creëren waarin deze vrouwen kunnen gedijen, ondanks de uitdagingen die op hun pad komen.
Natuurlijk kun je bij mij terecht: www.langsdelinie.nl/contact
Liefs,
Sandra