+31651261553 sandra@langsdelinie.nl

12 Praktische tips om je slaap te verbeteren

1. Drink na 14:00 uur geen koffie meer. Cafeïne verstoort een optimale aanmaak van melatonine (slaaphormoon). In chocolade, energy-drinks, of thee zit ook cafeïne.

2. Vermijd schermpjes na 20:00 uur, want het blauwe licht verstoort de melatonine-productie. Kies liever voor prettig sociaal contact ‘s avonds.

3. Doe het licht uit na 21 uur en laat je lichaam afkoelen. Wandel bijvoorbeeld buiten of zet een raam open in de slaapkamer.

4.  Zorg voor een donkere (goede gordijnen!) en koele (18 graden) slaapkamer. Teveel licht en warmte verstoren het slaapritme.

5. Vermijd kunstmatige koolhydraten sowieso en zeker ‘s avonds (koek, snoep, vruchtensappen, frisdranken)

6. Verban elektronica en straling (routers, mobieltjes, TV) uit de slaapkamer. Ze verstoren ook een optimale aanmaak van melatonine.

7. De enige activiteiten die in de slaapkamer thuishoren zijn slapen en de oudste vorm evolutionaire beweegvorm: het bedrijven van de liefde.

EN VERDER

8.  Beweeg in de ochtend liefst in de buitenlucht. Het leidt tot een betere nachtrust, zelfs beter dan wanneer je ‘s avonds sport.

9.  Vermijd chronische stress. Pak de oorzaak van de stress bij de wortel aan, of dit nu privé of werk gerelateerd is.

10. Laat je geest overdag vaker afdwalen. Gewoon een paar keer per dag een aantal minuten lummelen ofwel niks doen. Dagdromen zorgt er ook voor dat je een beroep doet op je onderbewustzijn om eventuele moeilijke problemen makkelijker op te lossen. 

11. Eet meer walnoten (handje per dag), kip, cashewnoten, pompoenpitten, kersen (hand als toetje), vis (2x per week) of banaan (bij ontbijt). Ze bevatten het aminozuur tryptofaan waar het slaaphormoon melatonine uit gemaakt wordt.

12.  Drink minder/geen alcohol voor het slapen, het verstoort de remslaap, waardoor je minder goed uitrust en moeier op staat.