+31651261553 sandra@langsdelinie.nl

Uit onderzoek blijkt dat dankbaarheidsoefeningen een positief effect op de stemming hebben. Het zorgt ervoor dat je een positievere mindset krijgt. Je ziet dus eerder wat er wel is dan wat er niet is. Wat je denkt heeft letterlijk invloed op de stofjes die je in je lichaam produceert. Een negatieve mindset vergroot de kans om ziek te worden, terwijl een positieve mindset genezend werkt.

Dankbaarheidsoefeningen kunnen als behandeling van een depressie worden ingezet. Ze zijn effectief, kosten niets en hebben geen bijwerkingen. Mooi, toch?

Maar wat is een dankbaarheidsoefening en hoe pas je dit in het dagelijkse leven toe?

Hier komt een voorbeeld.

‘Drie goede dingen’ oefening

Bij een dankbaarheidsoefening wordt er gefocust op de dingen die goed gaan in het leven in plaats van op de dingen die niet goed gaan. Hierdoor kom je positiever in het leven te staan. De ‘drie goede dingen’ oefening is een wetenschappelijk bewezen methode om de stemming te verbeteren. De oefening is simpel en kun je overal toepassen. Doe de oefening vaker per dag wanneer je je lusteloos of depressief voelt.

De oefening bestaat uit drie stappen en gaat als volgt:

  1. Schrijf iedere avond voor het slapengaan drie dingen op die goed zijn gegaan en waar je dankbaar voor bent. Dit hoeven geen grote dingen te zijn. Je kunt ook aan kleine dingen denken zoals het eten van een gezonde maaltijd, een wandelrondje, de poes die op je schoot ligt, een taak die je op je werkt goed hebt uitgevoerd of een goed gesprek die je gevoerd hebt.
  2. Schrijf er ook bij waardoor het komt dat het goed is gegaan.
  3. Herhaal dit ritueel iedere avond.

Dankbaarheidsoefeningen zijn niet alleen zinvol bij depressiviteit. Ook succesvolle mensen zoals Oprah Winfrey passen dankbaarheidsoefeningen toe. Oprah noemt het zelfs het belangrijkste ding dat ze in haar leven heeft toegepast. 

Wat moet ik onthouden?

Dankbaarheidsoefeningen verbeteren je stemming en zijn voor iedereen zinvol. Het dagelijks toepassen van zo’n oefening zorgt ervoor dat je steeds bewuster wordt van de kleine dingen in het leven (en hier dankbaar voor bent). Het leidt tot een positievere mindset en een hogere levenskwaliteit.