+31651261553 sandra@langsdelinie.nl

Al lange tijd is bekend dat bruin vet een belangrijke rol speelt in de gewichtsregulatie van zoogdieren, waaronder de mens. Bruine vetcellen kunnen namelijk vet verbranden. Toch is de rol van bruin vet bij de mens lange tijd onderschat. Tot voor kort werd namelijk gedacht dat dit alleen voor zuigelingen en niet voor volwassenen relevant was.

Nu weten we dat deze gedachte onjuist is.  

De hoeveelheid bruin vet en de activiteit daarvan heeft wel degelijk invloed op het lichaamsgewicht van de volwassen mens. Door het bruine vet te activeren verbrand je meer calorieën, waardoor het helpt bij afvallen.

Hoe werkt het?

Bruine vetcellen zijn in staat om suikers en vetten te verbranden en in lichaamswarmte om te zetten. Bruin vetweefsel speelt daarmee een belangrijke rol in de thermoregulatie, dus het op peil houden van de lichaamstemperatuur. Zodra je wordt blootgesteld aan koude gaan bruine vetcellen suikers en vetten verbranden. Hierdoor gaat het energieverbruik omhoog en verbrand je meer calorieën. Bruin vet is dus in staat om je ruststofwisseling – energieverbruik in rust – te verhogen. Dit betekent dat je meer calorieën (en dus vet) verbrand, zonder dat je in beweging hoeft te komen.

Klinkt ideaal, toch?

Bruin vet minder actief bij overgewicht

Uit onderzoek blijkt dat het bruine vet minder actief is bij mensen met overgewicht en obesitas ten opzichte van mensen met een gezond lichaamsgewicht. Maar gelukkig zijn er verschillende manieren om het bruine vetweefsel te activeren en daarmee je vetverbranding te verhogen. Eén van die manieren is blootstelling aan koude.

Maar hoe doe je dat precies?

Ik geef je graag een aantal voorbeelden:

  • Ga zonder jas naar buiten of trek een jas aan die eigenlijk net niet warm genoeg is.
  • Zet de thermostaat ’s winters lager (bijvoorbeeld op 16 graden Celsius).
  • Neem regelmatig een koude douche of een koud bad.
  • Zorg ’s nachts voor een koele slaapkamer (16-17 graden Celsius).

Maar van kou word je toch verkouden?

Dit is een hardnekkige mythe. Je wordt niet verkouden door blootstelling aan koude, maar door een virus. Wel is blootstelling aan koude een stressor, net als honger, dorst en een intensieve training. Als er te veel stressoren tegelijkertijd aanwezig zijn kan dit je welzijn op een negatieve manier beïnvloeden.

Wat moet ik onthouden?

Bruin vet verbrandt suikers en vetten en verhoogt je energieverbruik in rust. Hierdoor kan het helpen bij afvallen. Bruin vet kan op verschillende manieren geactiveerd worden, onder andere door blootstelling aan koude.