+31651261553 sandra@langsdelinie.nl

Principe: Hoe vaak je eet is even belangrijk als wat je eet

In de oertijd was honger een beweegprikkel. Nu zetten we bij honger vijf stappen en zijn we bij een volle koelkast. We kunnen de hele dag door snacken, van een Snelle Jelle (ongezond), Sultana (ongezond), Cup a Soup (ongezond) tot een handje noten (gezond) of een stuk fruit (gezond).

Toch is het ongezond als je vaak per dag iets eet, of dit voedingsmiddel nu gezond of ongezond is. Hoe vaak je eet is namelijk even belangrijk als wat je eet. Je leest het goed: de maaltijdfrequentie is even belangrijk als de samenstelling van je maaltijd.

Waarschuwing: de industrie zal je adviseren om 6 tot 8 keer per dag te eten. Hoe vaker jij eet, hoe meer jij eet, hoe meer boodschappen jij moet doen en hoe meer geld er in de kassa komt.

Intermittent Fasting

De mens kan veel langer zonder eten dan zonder water: het lichaam heeft gemiddeld zo’n 200.000 calorieën opgeslagen en kan een maand zonder voeding. Dit vermogen wordt nooit meer aangesproken omdat er altijd overvloed is; de koelkast is vol of anders is de supermarkt wel open, ook op zondag. De huidige leefomgeving stimuleert dat de mens te veel en te vaak eet. We kunnen immers slecht doseren.

Het is een evolutionaire erfenis omdat we een instinct voor zoet en zout hebben. Zoet, zout en vet waren ‘schaarste-smaken’ en indicatoren voor hoge voedingswaarden – veel calorieën – en gaven dus een grotere kans op overleving. Wij hebben die voorkeur voor zoet en zout geërfd, samen met een soort genotssoftware in de hersenen die ons altijd hielp om zo veel mogelijk te eten, want vroeger wist je nooit zeker of er morgen ook nog te eten was. De industrie speelt hier nu handig op in: de supermarkt is gevuld met een overvloed aan geraffineerde koolhydraten zoals brood, pasta, koek, snoep, frisdrank en vruchtensappen.

Tegenwoordig leidt onze natuurlijke aanleg en voorkeur tot overeten en tot een enorme toename van mensen met overgewicht. Ook als je niet aan eten denkt, word je er op veel plaatsen mee geconfronteerd: van de benzinepomp tot het treinstation en de winkelstraat. Je ziet en ruikt het overal. De omgeving duwt je constant richting te vaak en te veel eten. En hoe meer en vaker je eet, hoe meer de voedingsindustrie verdient; die heeft daarom bijna overal suiker aan toegevoegd, want suiker werkt verslavend en dan eet je nog meer. Een mens consumeert tegenwoordig veertig kilo geraffineerde suiker per jaar: dat is gemiddeld 30 suikerklontjes per dag en dus 900 (!) suikerklontjes per maand.

Inmiddels is een derde van de wereld te dik en sterven er meer mensen door overgewicht dan door verhongering. Volgens experts is er wereldwijd een omgeving gecreëerd die overgewicht uitlokt. Hoe kunnen we deze ontwikkeling omdraaien?

Door minder vaak te eten.

Hoe minder vaak je eet, hoe beter je stofwisseling gaat functioneren. Het is dus gezond om af en toe minder te eten of een maaltijd over te slaan. Je krijgt tijdelijk een energietekort, dat calorierestrictie wordt genoemd. Niet eten remt ontstekingen, terwijl te vaak eten ontstekingen – dus een overactief immuunsysteem – stimuleert.

Intermittent fasting is een nabootsing van het oorspronkelijke ritme tussen overvloed en schaarste. Tijdens het vasten piekt het groeihormoon, wat een positieve uitwerking heeft op de vetafbraak en de spieropbouw. En de insulinegevoeligheid neemt ook enorm toe, want de cellen kunnen beter glucose opnemen en dus is er minder insuline nodig. Het betekent dat je minder vetcellen zult aanmaken en meer vetcellen als brandstof zult gebruiken. Dubbele winst. Het gevolg? Je valt op een duurzame manier af.

Natuurlijk helpt het eten van minder calorieën ook om af te vallen; behalve het gewicht vermindert dan eveneens de middelomvang en dat betekent minder buikvet. Dit vetweefsel heeft namelijk negatieve uitwerkingen op de stofwisseling en vergroot de kans op ontstekingen en welvaartsziekten. Maar belangrijker is het feit dat je het hongergevoel anders gaat beleven en minder snel in de verleiding komt om te overeten. Het is niet makkelijk om tien appels achter elkaar te eten, maar tien stroopwafels lukt meestal wel. Met natuurlijke voeding hoef je je geen zorgen te maken over calorieën.

Zorg voor een goed evenwicht tussen eten en niet-eten. Daardoor zullen laaggradige ontstekingen afnemen, zal je energie toenemen en je veroudering minder snel gaan. Minder eten en ook minder vaak, maken je gezonder en gelukkiger, want ze brengen het immuunsysteem tot rust.