+31651261553 sandra@langsdelinie.nl

Alle balletjes in de lucht houden, jezelf voorbij rennen, het iedereen naar de zin maken en de hele dag ‘knallen’. Bijna elke slechte slaper zal zich erin herkennen. Zij vergeten zichzelf en ontspanning en plezier staan vrijwel altijd onderaan het lijstje voor de dag. 

De gewoonte om ontspanning over te slaan is buitengewoon schadelijk. Het haalt niet alleen de kleur uit je leven – er zijn zoveel mooie dingen die tijd en aandacht verdienen – maar het legt ook een basis voor chronische slaapproblemen.

Hoe dat werkt? Je rent jezelf de hele dag voorbij en ploft ‘s avonds uitgeput – helaas vaak meer moe dan slaperig – in je bed. De kans bestaat dat het nog wel lukt om op basis van je natuurlijke slaapgolf redelijk snel in slaap te vallen.

De ellende begint pas na enkele uren. Je gedachten zijn nog niet tot rust gekomen en je lichaam staat nog gedeeltelijk in een overdrive. Het resultaat is dat je wakker wordt met een overactief brein en een bonzend hart.

Voor je weer tot rust bent gekomen is het vaak uren later. Met een beetje geluk val je nog in slaap, maar als het tegenzit lig je de rest van de nacht wakker.

Zie je waar het probleem hier ligt? Nadat je ‘s nachts wakker bent geworden moeten je brein en lichaam alsnog tot ontspanning komen. Waarom? Omdat je dit tijdens je drukke dag hebt nagelaten. Doorslaapproblemen komen vrijwel altijd door een ‘inhaalslag’.

Om die reden een heel nadrukkelijk advies: kies bewust voor jezelf en gun jezelf ontspanning. Plan tijd in voor activiteiten die je leuk vindt en die je helpen om los te komen van je dagelijkse beslommeringen.

Ik besef me heel goed dat dit best een stap kan zijn. Tijd nemen voor jezelf en voor jezelf kiezen kan – totaal onterecht – als egoïstisch aanvoelen. Sta er op dit soort momenten dat zelf gelukkig, uitgerust en vrolijk zijn ook voor je direct omgeving – zeker voor de mensen waar je van houdt – het beste is.

Het voorbeeld van de veiligheidsinstructies in het vliegtuig wordt wel eens genoemd en is ook hierbij van toepassing. Het is niet voor niks dat je anderen pas mag helpen met hun zuurstofmasker als je deze bij jezelf al bevestigd hebt. En zo kun je dit ook zien. Gun jezelf zuurstof!